Datakent Ana Sayfa
Anasayfa Anasayfa > Genel > Teknoloji haberleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS: Ağaçların yarısını kurtaracak yeni kağıt
  Yardım Yardım  Hızlı Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Ağaçların yarısını kurtaracak yeni kağıt

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
murat turan Açılır Menü Göster
Admin Group
Admin Group
Simge
Datakent

Kayıt Tarihi: 01.Ekim.2003
Bulundugu Yer: Turkey
Online: Sitede Değil
Gönderilenler: 1798
  Alıntı murat turan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Ağaçların yarısını kurtaracak yeni kağıt
    Gönderim Zamanı: 16.Agustos.2007 Saat 03:58
Xerox, dijital baskı sistemlerinde kullanılabilecek ilk mekanik fiber kağıdı üreterek, ABD'de satışa sundu. Firma, talep gelmesi halinde Türkiye'de de satışa sunacak.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, ağaç kesimini azaltacak yeni bir kağıt üretim yöntemi geliştirdi ve her yıl 1 trilyon ofis kağıdının kullanıldığı ABD'de satışa sundu. Dijital baskı ve kopyalama makinelerinde kullanılmak üzere geliştirilen ve ağaç tüketimini yarı yarıya azaltacak bu kağıda Yüksek Randımanlı Kağıt (High Yield Business Paper) adı verildi.

Yüksek Randımanlı Kağıt adlı yeni mekanik fiber kağıt, Xerox’un ABD Webster’daki AR-GE Laboratuvarında geliştirildi. Uzun yıllar süren çalışmaların sonunda Xerox’lu bilim adamı Bruce Katz liderliğindeki ekip mekanik bir kağıt üretim yöntemi geliştirdi.

Xerox’lu bilimadamlarının keşfi olan Yüksek Randımanlı Kağıt, yarı yarıya daha az ağaç ve daha az su ve kimyasal madde kullanılarak üretildi. Yeni kağıdın üretildiğifabrikada fosil yakıtlar yerine hidroelektrik enerji kullanıldı. Böylece kağıt üretiminde ortaya çıkan sera gazı emisyon oranı da yüzde 75 düşürüldü. Ayrıca bu yöntemle üretilen kağıdın, geleneksel kağıtlara göre daha hafif olması, postalama ve gönderim maliyetlerinde de tasarruf imkanı verecek. Geliştirilen bu kağıt, dijital baskı ve kopyalama makinelerinde güvenle kullanılabilecek türünün ilk ve tek ekolojik kağıdı olarak tanımlanıyor.

Geleneksel kağıt hamuru üretiminde ağaç kütükleri, su ve kimyasal bir karışımın kullanıldığı kimyasal yoğurma sürecinden geçerek ağaç lifleri ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan ağaç liflerinin üzeri selüloz ile kaplanıyor. İşleme giren her ağaç parçasının yaklaşık yüzde 45’i kağıt haline geliyor. Geride kalan ahşap kimyasalları işlem esnasında enerji oluşturmak için yakılıyor. Yüksek Randımanlı Kağıt ise mekanik bir yoğurma sürecinden sonra üretildi. Yeni bir yaklaşımla geliştirilen ağaç kimyasalları, işlem esnasında kağıt yapıcı liflerden ayrılmadığı için bu yöntem her ağaçtan iki kat daha fazla kağıt üretilmesini sağladı. Diğer bir deyişle ağaç parçalarından yüzde 90’ın üzerinde kullanım oranı yakalanmış oldu.

20 YILLIK ÇALIŞMANIN ESERİ

Xerox araştırmacıları mekanik kağıt üretimi ile ilgili ilk deneylerini 20 yıl önce gerçekleştirdiler ve o günden bugüne kağıt üretimi için farklı bir yöntem bulmaya ve ağaç tüketimini azaltmaya yönelik alternatif bir yol aradılar. O zaman elde ettikleri mekanik kağıdı yazıcı ve fotokopi cihazlarında başarılı bir şekilde kullanamadılar. İki temel sorunla karşılaşmışlardı. Üretilen mekanik kağıt üzerinde çok fazla toz toplanmasına neden oluyor ve ısı karşısında da kağıt kıvrılıyordu. Bu yüzden yazıcı ve fotokopi makineleri baskı alınan görüntüleri düzgün ve makineye zarar vermeyecek şekilde kağıda aktaramıyordu. 

Yirmi yıl önce üretilen o mekanik kağıt, ısı bazlı baskı yapan makinelerde kullanım alanı bulamadı ama ısı kullanmadan baskı yapan ofset baskı makinelerinde yaygın bir kullanım alanı buldu. Xerox bilim adamları o günden bugüne, kağıt laboratuvarlarında yaptıkları araştırmalarda mekanik kağıdın dijital baskı ve kopyalama makinelerinde kullanılabilmesinin bir yolunu araştırdılar.

Xerox’un üstesinden gelmeye çalıştığı en önemli sorun kağıdın kıvrılmasını engellemekti. İlk geliştirilen mekanik kağıtlar, havadaki nemin azalma ve çoğalma durumuna göre ya genişliyor ya da büzülüyordu. Mekanik kağıdın ön ve arka yüzünde nemden dolayı farklı oranlarda büzülme oluşması da, dijital yazıcılarda baskı esnasında mekanik kağıdın kıvrılmasına neden oluyordu. Çünkü yazıcı içindeki toneri eriterek baskı yapmaya sağlayan “fuser” ünitesi, tıpkı sıcak bir ütü gibi görüntüyü kağıdın üzerine yapıştırıp mevcut nemi kağıttan dışarı çıkartma esası ile çalışıyordu.

Xerox’un kağıt geliştirme laboratuvarlarında çalışan bilimadamları pürüzlü büzüşmelere karşı kağıdın her iki yüzeyinde farklı şekiller yaratarak bir düzenleme yapacak kağıt liflerini keşfettiler. Bruce Katz, kağıt fabrikalarıyla işbirliği yaparak ve istatistiksel teknikler kullanarak lifleri kağıdın her iki yüzeyine daha iyi dağıtan bir yöntem geliştirdi. Kağıdın kıvrılmasını önleyen bu yöntem ile üretilen mekanik kağıtlar, Xerox’un dijital yazıcı ve kopyalama makinelerinde başarı ile test edildi. Böylece mekanik fiber kağıtların dijital baskı ve kopyalama makinelerinde kullanılmasını engelleyen kağıt kıvrılması ve tozlanma gibi problemler bu yeni geliştirilen yöntemle giderilmiş oldu.

MEKANİK FİBER KAĞIDIN ÖZELLİKLERİ

Mekanik fiber kağıt benzersiz karekteristik özellikler taşıyor. Ekolojik faydalarının yanı sıra halen kullanmakta olduğumuz standart 75 gramlık kağıttan daha az ağırlık taşıyor. Yaklaşık 67 gram ağırlığında olan “Yüksek Randımanlı Kağıdın” her kilosunda yaklaşık yüzde 10 daha fazla yaprak bulunuyor. Yeni mekanik fiber kağıt, fatura ve ekstre baskıları için de ideal. Ayrıca hafif olmasından dolayı doğrudan pazarlama yapan şirketlerin gönderim maliyetlerini de azaltacağı söyleniyor. Ancak tıpkı gazete kağıdında olduğu gibi yeni geliştirilen mekanik kağıt da, arşiv nitelikli kullanım için elverişli değil. Yumuşak renk tonuyla yüzde 84 parlaklık oranına sahip Xerox’un yeni kağıdı, arşiv ömrü gerektirmeyen dokümanların her ışık ortamında kolayca okunabilmesini sağlıyor.

XEROX BASKI VE KOPYALAMA SİSTEMLERİ İLE UYUMLU

Xerox’un Yüksek Randımanlı Kağıdı, Xerox DocuTech ve Xerox Nuvero ürün ailesi, Xerox 4110 Kurumsal Baskı Sistemlerinin de aralarında yer aldığı dijital yazıcı ve kopyalama sistemlerinde kullanılabilecek. Yeni mekanik fiber kağıt, ağustos ayı başında A.B.D'de satışa sunuldu. Xerox'un yeni mekanik kağıdına müşterilerden talep gelmesi halinde Türkiye'de de tüketicilerle buluşturmayı planlıyor.

Dünyanın en büyük ofis kağıdı tedarikçisi olan Xerox, Uzak Doğu yapılanması Fuji Xerox’la beraber her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox’un bünyesinde 5000 bilim adamı ve mühendis bulunuyor. Xerox’un A.B.D, Kanada ve Avrupa’da yer alan AR-GE laboratuvarlarında iş uygulamaları, elektromekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

XEROX’UN YEŞİL TARİHÇESİ

1964 – Xerox, New York Webster’da, Xerox ürünlerinde kullanılacak medya malzemeleri geliştirmek, kağıt israfını önleyecek çevreci yaklaşımlar geliştirmek üzere bir araştırma merkezi açtı.

1969 – Çift taraflı baskı alınmasını mümkün kılan Xerox 7000 ürününü geliştirdi. Ancak bu cihazda sayfanın arkasına baskı alabilmek için kağıdın tekrar elle yerleştirilmesi gerekiyordu. 

1970 – Xerox, otomatik olarak çift taraflı baskı yapabilen ikinci nesil baskı ve fotokopi makinesi olan Xerox 4000 cihazını geliştirdi.

1973 –Xerografik baskı ve kopyalama makinelerinde kulanılmak üzere sektörün ilk geri dönüşümlü (recycle) kağıdı Cylex’i kullanıma sundu.

1988 – Xerox, en az düzeyde atık yaratan geri dönüşümlü termal faks kağıdını duyurdu. Bu kağıdın yüzde 50’si geri dönüştürülebiliyordu.

1990 – Talebe göre (print on demand) ve ihtiyaç olduğu anda (just in time) baskı anlayışını getiren dünyanın ilk yüksek kapasiteli dijital baskı sistemleri olan DocuTech ürün ailesini geliştirdi. Xerox, bu sayede form ve kitapçık gibi güncelliğini kolayca yitirebilen dokümanların yüksek miktarlarda basılmasının önüne geçti. Kişi ve kuruluşlar özellikle düşük tirajlı ve değişken veri içeren dokümanlarını bu makinelerde basmaya başlayarak, fazladan baskının yarattığı baskı ve stoklama maliyetinden kurtuldu. Yüksek kapasiteli dijital baskı sistemleri ihtiyaç fazlası kağıt kullanımını önleyerek daha az ağaç kesilmesine neden oldu.

1996 – Xerox, Atlanta yaz oyunları sırasında “Özel Etkinliklerde Atık Azaltımı ve Geri Dönüşüm Projesini” uygulamaya geçirerek, Olimpiyat Komitesi ve diğer katılımcılarla uzun yıllar süren büyük bir kağıt geri dönüşüm programı başlattı.

1997 – Xerox’un geliştirdiği DocuShare adı verilen bir yazılım, ilk kez kurum içi ağlarda dokümanların basılmadan elektronik olarak paylaşılmasını ve yönetilmesini sağladı. DocuShare, kişilerin dokümanlarının basılı hallerine gereksinimlerini azaltan elektronik doküman yönetimi, paylaşımı yazılımlarının ilki olma özelliği taşıyor.

1999 – Xerox geliştirdiği FlowPort ismini verdiği bir yazılımla, kağıt dokümanların ofis cihazları üzerinden taranarak elektronik ortama aktarılmasını, faks veya e-posta olarak gönderilmesini sağladı.  Kağıt ortamındaki ve dijital ortamdaki dokümanları bir araya getiren bu yazılım, kağıt dokümanları elektronik olarak erişilebilir ve dağıtılabilir hale getirerek çok büyük oranlarda gereksiz kağıt tüketimini önledi.

2000 – Xerox, iş ortaklarına 2003 yılından itibaren geçerli olmak üzere yeni çevreci standartlara uymaları mecburiyeti getirdi. Bunlar, çevreci fabrika yönetimi, sürdürülebilir orman yönetimi, çevre sağlığına uygun kimyasal ve materyal kullanımı, paketleme ile çevre güvenlik standartlar, orman alanlarının korunması ve geliştirilmesine yönelik önemli faydalar yarattı.

2006 – Xerox, “The Nature Conservancy” isimli çevre örgütüne 1 milyon dolar tutarında bağış yaparak, bir işbirliği projesi başlattı. Kağıt endüstrisinin orman alanlarını daha ekolojik bir şekilde yönetmelerine imkan sağlayacak yöntemler uygulamaya konuldu.

2006 – Xerox, araştırma laboratuarlarında üzerindeki görüntüyü sadece bir gün tutarak kağıdın tekrar tekrar kullanılmasını sağlayan yeni bir deneysel baskı teknolojisi geliştirdiğini duyurdu. Kendi kendine silinen kağıt ismiyle duyurulan bu teknolojinin geliştirilme çalışmaları sürüyor. Silinebilir kağıt teknolojisi de sonuçta daha az ağaç kesilmesine ve orman alanlarının korunmasına önemli katkılarda bulunacak.

2007 – Xerox, mekanik fiber kağıdı, endüstride ilk kez dijital baskı ve kopyalama makineleri için optimize ettiğini ve bu kağıdın üretiminde yarı yarıya daha az ağaca ihtiyaç duyulacağını duyurdu. Yüksek Randımanlı Kağıt (High Yield Paper) adı verilen kağıdın üretim sürecinde daha az su ve kimyasal kullanıldı. Yeni kağıt hidroelektrikle çalışan bir fabrikada, fosil yakıt kullanılmadan üretildi. Böylelikle üretim esnasında sera gazı emisyon oranı yüzde 75 daha az ortaya çıkıyor.

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Menü Göster



Bu Sayfa 0,301 Saniyede Yüklendi. [power by : WebWiz]